2016. november 11-12. – Magyar Szórvány napi rendezvények Besztercén

2016. november 11-12-én Besztercén szerveztük a Magyar Szórvány Napja rendezvénysorozatot. A Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapjára tervezett szórvány napi ünnepséget az RMDSZ Országos és Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Herditatem Egyesület, helyi civil szervezetekkel közösen szervezte.

A rendezvények lebonyolítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a NEA-NO-16-SZ-0606 azonosító számú projekt keretében a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület közreműködésével valósult meg.

Az első napon hagyományos szüreti bál nyitotta a rendezvénysorozatot, mely a besztercei magyarság szinte minden korosztályát megmozgatta. A másnapi Szórvány Napi Konferenciára a távoli szórványból is érkeztek vendégek, több mint 100 vendég tisztelte meg a rendezvényünket Székelyföldtől Krassó-Szörényig, valamint részt vettek az anyaországi partnerek, helyi meghívottak.

Tiszteletét tette többek között: Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke, Dr. Cseke István a soproni Rotary Klub képviseletében, Sztolyka Zoltán, Rozsály község polgármestere, a Magyar Patrióták Közössége négy fős kutatócsoportja, Lados Balázs tanár úr vezetésével. Ezentúl számos erdélyi barátunk is részt vett: Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Kovács Péter az RMDSZ főtitkára, Molnár Zsolt Temes megyei képviselő, Brassó és Krassó-Szörény megye RMDSZ küldöttsége, Borboly Csaba a Hargita Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc Maros Megyei Tanács elnöke.

A vendégeknek a szervezők kézműves termékekből, helyi különlegességekből álló kis csomagot állítottak össze.