2015. december 09. -Ungvár Záró konferencia

2015. december 9-én az Ungváron szervezett záró konferenciát részvételével megtisztelte a Kárpátaljai Regionális Államigazgatás vezetője Gennagyij Moskal kormányzó, a Kárpátalja Megyei Tanács elnöke Mihajlo Rivis, valamint Martín Guillermo Ramírez az Európai Határ Régiók Szövetség (AEBR) főtitkára. A nemzetközi konferencia mottója „Egység a sokféleségben és fejlesztés a Kárpátokban”.

Az eseményen részt vettek valamennyi projekt partner vezetői, képviselői mellett a diplomáciai testületek delegáltjai, a projekt szakértői, a helyi önkormányzati képviselők, az egyetemek, kutatóintézetek, és civil szervezetek képviselői. A köszöntő beszédek sorát a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke Mihajlo Rivis nyitotta, majd a diplomáciai missziók delegáltja, Szlovákia Ungvári főkonzulja Jaka Buryanov, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja dr. Trieb Gergely következett. A köszöntő beszédek sorát Martín Guillermo Ramírez az Európai Határ Régiók Szövetség (AEBR) főtitkára zárta. A záró konferencia lehetőséget adott a projekt értékelésre, a jövőbeni célok és a megvalósítás kereteinek, az intézményi átalakítás lehetőségeinek a megvitatására.

A vitaindító előadásokat Majorné László Brigitta projekt koordinátor és Natalie Nosa a IARDI projekt menedzsere tartotta. A párbeszédbe bekapcsolódtak a projekt szakértői, egyetemek, kutatóintézetek, és nemzetközi szervezetek képviselői, mint Jurij Tsymbaliuk az Ivano-Frankivsk Megyei Tanács elnökhelyettese, Oleg Luksha a projekt ukrajnai szakértője, az Ungvári Egyetem rektorhelyettese Miroslav Lengyel és tanszékvezetője Vladimir Prikhodko, valamint Pamfil Bercean a Kárpátok Eurorégió Tanácsának korábbi elnöke, Gabriel Kiss a szlovákiai partner projekt menedzsere.