Carpathian Euroregion

Projektnyitó, első partnertalálkozó

Március 21.-e nagy nap Kárpátalja, illetve egész Ukrajna életében. Ekkor írták alá ugyanis az együttműködési megállapodást az Európai Unió és Ukrajna között. Nem véletlenül épp ezen a napon került sor "A határrégiók fenntartható fejlesztése a Kárpátok Eurorégió hatékony működtetésével" című, stratégiai jelentőségű projekt megnyitójára. A projektben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a IARDI Nemzetközi Egyesület (Ukrajna) és az AEBR Európai Határrégiók Egyesülete (Németország) vesz részt, a Kárpátok Eurorégió szlovákiai, romániai és magyarországi szervezetével karöltve. A projektpartnerek első találkozójára és a projekt megnyitójára Nyíregyházán került sor, amelyen a partnerszervezetek képviselői, a határrégiók szakértői, a Kárpátok Eurorégió tagjai és az Európai Unió szakértői vettek részt.

A Kárpátok Eurorégió 20 éves múltra tekint vissza, területe 4 ország 19 megyéjére, régiójára terjed ki, és ez Európa egyik legnagyobb és legrégebbi eurorégiója.

A partnertalálkozón a név szerint a Kárpátok Eurorégió alábbi szakértői vettek részt:

  • Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Elnöke, országgyűlési képviselő, a Kárpátok Eurorégió korábbi elnöke a 2012-2013 közötti időszakban.
  • Serhii Ustych, a Határon Átnyúló Együttműködések Intézetének a vezetője (Ukrajna), a Kárpátok Eurorégió korábbi elnöke az 1995-1996 közötti időszakban.
  • Ivan Hevtsi, Kárpátok Eurorégiós szakértő, Kárpátalja Megye Önkormányzata Nemzetközi gazdasági kapcsolatok és beruházások osztályának a korábbi vezetője (Ukrajna)
  • Berchan Pamfil, a Kárpátok Eurorégió korábbi elnöke (Románia)
  • Mariya Nagyova, Kárpátok Eurorégió szakértő (Szlovákia)
  • Süli-Zakar István, Kárpátok Eurorégió szakértő (Magyarország)

Trieb Gergely, ungvári magyar főkonzul a köszöntő beszédében gratulált a rendezvény ukrán résztvevőinek a partnerségi megállapodáshoz és kifejtette reményét, hogy "A határrégiók fenntartható fejlesztése a Kárpátok Eurorégió hatékony működtetésével" című projekt a jövőben a sikeres határon átnyúló együttműködések alapjául fog szolgálni.

Martin Guillermo Ramirez, az "AEBR" Európai Határrégiók Egyesületének a főtitkára a projekt időszerűségét, és határrégiók új szerepének a jelentőségét hangsúlyozta a jelenlegi geopolitikai és gazdaságfejlődési körülmények között.